Geen aandacht voor het verschil tussen PBM's voor professioneel en niet-professioneel gebruik

22-06-2009
In bepaalde EN normen wordt onderscheid gemaakt tussen PBM's voor professioneel en niet-professioneel gebruik. Dit zou volgens belanghebbenden kunnen leiden tot de ontwikkeling van slechte normen en als gevolg hiervan producten voor niet-professioneel gebruik terecht kunnen komen in de professionele markt. Een voorbeeld is EN 1150, hoge zichtbaarheidskleding voor niet-professioneel gebruik. De eisen op het gebied van dag- en nacht zichtbaarheid zijn substantieel lager dan die bij zijn tegenhanger EN 471. Ondeskundige gebruikers kunnen dus met het verkeerde product komen te zitten.
Toch vormt deze ontwikkeling geen reden voor de verantwoordelijke werkgroep hier aandacht aan te geven omdat volgens de werkgroep "dit historisch gegroeide verschil geen afspiegeling is van het huidige gebruik van PBM's zodat de werkgroep zich wil blijven richten op de ontwikkeling van PBM's in functie van de zwaarte van het risico waartegen deze bescherming bieden".
Clearmark is van mening dat voor gebruikers al dan niet professioneel het zeer duidelijk moet zijn of het product daadwerkelijk voor de beoogde toepassing bedoeld is.

 


Op de hoogte blijven?
Aanmelden voor de GRATIS nieuwsbrief

Meer nieuws
08-09-2009Clearmark 2.0 !