Nieuwste hippische veiligheidssnufje: de airbag

15-09-2009   |   gezondheid/veiligheid

Het nieuwste veiligheidssnufje voor de hippische sport is inmiddels ook gesignaleerd in Nederland : de airbag voor ruiters.. Tijdens het Outdoor Helvoirt werd door Madeleine Brugman, de winnaar in het CIC 1, een airbagvest gedragen. In Groot-Britannië wordt het vest al eerder gedragen met name tijdens eventingsport, waarbij de risico's op letsel voor paard en ruiter het grootst zijn.

 

Mogelijk verplicht vanaf 2012

Het concept is afgeleid van de zeer bekende airbag in de auto. De airbag is weggewerkt in een vest dat door de ruiter wordt gedragen. De "onsteker" is aan het zadel bevestigd waardoor tijdens een eventuele val een CO2 patroon wordt geactiveerd waardoor in een fractie van een seconde de airbag in het vest wordt opgeblazen en zodoende de ruiter tijdens de val beschermt. Vanaf 2012 worden deze airbagvesten mogelijk verplicht bij eventingwedstrijden.

 

Certificatie op basis van de richtlijn

Voor dit type product is geen geharmoniseerde norm beschikbaar zodat keurende instanties, bij de EG typekeuring, gaan certificeren op basis van de richtlijn. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de kracht nodig om de CO2 patroon te openen en de snelheid van het opblazen. Ook de positionering van de airbag t.o.v. het bovenlichaam is van belang zodat de kwetsbare nek, ruggenwervel, het bekken en de voorzijde optimaal beschermd worden.

 

CO2 patronen zwakke plek

Er wordt meestal gebruik gemaakt van CO2 patronen. Vanwege de prijs moet er echter wel gelet worden op een goede kwaliteit van deze patronen. Van een geteste partij CO2 patronen bleek 20% niet gevuld te zijn.

Een ander nadeel van het gebruik van CO2 patronen is dat het opblazen vertraagd bij lagere temperaturen (tot wel 10 keer trager bij vrieskou).

Het is dan ook van groot belang de eisen voor deze airbags in een geharmoniseerde norm vast te leggen.

Voor afnemers is het daarom voorlopig noodzakelijk zich goed te laten informeren over de keuring en het toepassingsgebied van het betreffende product.

 

Bron : Tubantia en Vaassen Textile Consultancy

 

Aanverwante artikelen : Beschermende kleding, lichaams-........

 


Op de hoogte blijven?
Aanmelden voor de GRATIS nieuwsbrief

Meer nieuws
08-09-2009Clearmark 2.0 !