Werkhandschoenen bieden weinig bescherming

01-10-2009   |   gezondheid/veiligheid

Veel werkhandschoenen, verkocht via bouwmarkten en doe-het-zelf zaken, voldoen niet herkenbaar aan de gestelde eisen.

Uit een onderzoek door Clearmark uitgevoerd, is gebleken dat een groot deel van de verkrijgbare handschoenen alleen blijkt te voldoen aan EN 420 (beschermende handschoenen- algemene eisen en testmethoden). Deze norm kan in principe niet als zelfstandige norm op handschoenen worden toegepast maar alleen in combinatie met specifieke veiligheidshandschoenen norm(en).

 

Geen enkele veiligheidseis

De norm EN 420 zelf stelt geen eisen op het gebied van bescherming van de handen tijdens het gebruik. Er worden wel eisen ten aanzien van de onschadelijkheid van het product gesteld.

Als het zou gaan om een categorie I product, stelt de norm de uitdrukkelijke eis dit in de handschoen aan te geven met de tekst "Alleen te gebruiken voor minimale risico's ". Aangezien dit in alle onderzochte handschoenen ontbrak is ook de informatie voorziening naar de gebruiker toe niet correct.

Van werkhandschoenen mag op zijn minst verwacht worden dat ze ook voldoen aan bijv. EN 388 (Beschermende handschoenen tegen mechanische gevaren).

 

Tuinhandschoen

De meeste door Clearmark aangetroffen handschoenen zijn dus eigenlijk geen werkhandschoenen omdat ze niet aantoonbaar bescherming bieden tegen bij sloop- en bouwwerkzaamheden veel voorkomende gevaren. Ze bieden niet meer bescherming dan voor bijvoorbeeld een tuinhandschoen nodig is.

Bij de inkoop van werkhandschoenen kunnen daarom beter producten worden aangeschaft die wel voldoen aan specifieke veiligheidseisen. 

 


Op de hoogte blijven?
Aanmelden voor de GRATIS nieuwsbrief

Meer nieuws
08-09-2009Clearmark 2.0 !