EN 13795 : OK textiel belicht

21-10-2009   |   ok textiel

Eisen op het gebied van OK jassen, afdekmaterialen en omlooppakken (clean air suits) bestaan al enkele jaren maar er is nog veel niet bekend over de geharmoniseerde norm EN 13795-3. Deze norm vormen samen met de delen 1 en 2 een normengroep die eisen formuleert waaraan producenten en bewerkers van producten (deel 1) zich moeten houden, de testmethoden beschrijft (deel 2)  en de eisen die gesteld worden aan de producten definieert (deel 3). Ze zijn onderdeel van de richtlijn Medische hulpmiddelen (93/42/EEC).

 

Belangrijke criteria

De belangrijkste criteria zijn de bacteriedichtheid zowel droog als nat, de partikelafgifte en de (microbiologiscshe) reinheid van het product. Voor OK jassen en afdekmaterialen maakt men onderscheid tussen kritische en minder kritische gebieden in het product en producten met een standaard performance en met een hoge performance,  waarvoor vervolgens andere eisen worden gesteld.

 

Omloopkleding uit 100% polyester

Voor omloopkleding is het eisenpakket minder omvangrijk maar in principe alleen nog maar realiseerbaar door het toepassen van polyester filament vanwege de zeer lage partikel afgifte zodat polyester/katoen of 100% katoen in omloopkleding niet langer is toegestaan.

 

OK jas als persoonlijk beschermingsmiddel

De norm EN 13795-3:2006 is onlangs aangepast (A1:2009) om meer duidelijkheid te scheppen over de relatie tussen producten die zowel aan de richtlijn Medische hulpmiddelen moeten voldoen maar ook aan de richtlijn Persoonlijke beschermingsmiddelen. Voor OK jassen is dit het geval.

Alhoewel er specifieke eisen worden gesteld in de norm EN 13795-3 en deze overeenkomen met bepaalde essentiele eisen uit de richtlijn Persoonlijke beschermingsmiddelen, geeft het voldoen aan deze norm geen vermoeden van conformiteit met de richtlijn Persoonlijke beschermingsmiddelen. Anders gezegd: een OK jas die voldoet aan deze norm is nog niet per definitie een persoonlijk beschermingsmiddel. Hierover zal door Notified Bodies nog uitspraak gedaan moeten worden.

 


Op de hoogte blijven?
Aanmelden voor de GRATIS nieuwsbrief

Meer nieuws
08-09-2009Clearmark 2.0 !