Nog steeds verboden DMF in schoeisel, kleding en textiel

26-01-2010

Ondanks het verbod van 1 mei 2009 op het gebruik van dimethylfumaraat (DMF) in gebruiksgoederen komt dit schimmelwerende product nog steeds voor.

 

Ernstig eczeem

DMF blijkt al bij lage concentraties de huid te kunnen irriteren en overgevoeligheidsreacties te veroorzaken met ernstig eczeem tot gevolg. Al honderden Europese consumenten hebben deze ernstige allergische reacties opgelopen doordat in alledaagse consumentenproducten zoals zitmeubelen, schoeisel, kleding en textiel DMF werd toegepast.

Zelfs dit jaar al zijn er al minstens 10 meldingen van verboden gebruik van DMF bekend bij Rapex.

 

Niet conform CE richtlijnen

DMF wordt toegepast in consumentengoederen vanwege de schimmelwerende werking ervan. Vooral als goederen gedurende langere tijd worden opgeslagen waarbij de luchtvochtigheid kan oplopen bijvoorbeeld tijdens zeetransport, kan schimmelvorming optreden.

DMF wordt meestal gebruikt in de vorm van zakjes gevuld met DMF waaruit het product kan verdampen en in de goederen trekken.

Omdat hierdoor de kans op contact met DMF ook na aanschaf van het product kan voortduren is het gebruik ervan gevaarlijk.

Het gebruik van DMF is ook niet toegestaan op grond van de eisen van onschadelijkheid die de verschillende richtlijnen aan de betreffende producten stelt. Bij EG typekeuring van beschermend schoeisel en kleding zal door de notified bodies ook gelet moeten gaan worden op het eventuele gebruik van DMF.

 

 


Op de hoogte blijven?
Aanmelden voor de GRATIS nieuwsbrief

Meer nieuws
08-09-2009Clearmark 2.0 !