Intelligente beschermende kleding voor vissers moet levens redden

28-02-2011   |   gezondheid/veiligheid

Noorse wetenschappers en industriële ondernemingen gaan een EU groep leiden voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie beschermende kleding voor vissers met ingebouwde levensreddende elektronica.

 

Dode mans knop

De bedoeling van het project is om een draadloze “dode mans” knop te ontwikkelen voor het geval de enige opvarende van een vissersboot overboord is geslagen. Het systeem zorgt er vervolgens voor dat de boot stil komt te liggen en haar positie wordt doorgegeven om een reddingsoperatie meer kans van slagen te geven.

 

Het belangrijkste concept achter safe@sea is de integratie in nieuwe beschermende kleding van 'state of art' materialen en ICT oplossingen. Verbeteringen van het drijfvermogen, de thermische bescherming en de mechanische sterkte van de kleding, hoofd- en handbescherming, noodsignalering en positionering zijn daarbij van belang. Het geavanceerde beschermende kledingsysteem moet door voldoende rekening te houden met de veiligheidseisen van de eindgebruikers, multifunctionaliteit, ergonomische ontwerp en comfort, zo goed mogelijk geaccepteerd worden als het nieuwe veiligheidssysteem voor vissers.

 

Bron: safe@sea-project.eu

 


Op de hoogte blijven?
Aanmelden voor de GRATIS nieuwsbrief

Meer nieuws
08-09-2009Clearmark 2.0 !