Vlamwerende seal emblemen vormen toch een risico

09-06-2011   |   gezondheid/veiligheid

Uit diverse laboratoriumstudies waarover wij de beschikking hebben gekregen blijkt dat vlamwerende seal emblemen aangebracht op vlamwerende stoffen en te gebruiken in beschermende kleding die moet voldoen aan EN ISO 11611 en/of EN ISO 11612 vaak niet voldoen aan de in deze normen gestelde minimale eisen ten aanzien van het brandgedrag ervan.

Dit betekent dat het producenten van deze beschermende kleding in de praktijk nagenoeg onmogelijk is om een EG typekeuringscertificaat (CE certificatie) te behalen voor de kleding voorzien van dergelijke seal emblemen.

De wens bij de klant om de kleding wel te voorzien van seal emblemen is echter onverminderd groot. Deze emblemen zorgen namelijk voor de herkenbaarheid en een professionele uitstraling.

 

Veiligheid kledingdrager voorop

Als het geschetste beeld juist is zitten de producenten duidelijk met hun handen in het haar en kunnen ze weinig anders doen dan de kleding zonder seal emblemen te leveren om niet aansprakelijk gesteld te worden bij eventuele brandincidenten.

Ook bedrijven die achteraf seal emblemen aanbrengen op brandwerende kleding dienen zich hiervan bewust te zijn.

Van de andere kant zijn ongevallen als gevolg van brandende seal emblemen niet algemeen bekend en waarschijnlijk is de kans erop ook zeer gering.

Het verdient dan ook aanbeveling dat de voor de normen verantwoordelijke organisaties snel tot een onderlinge afstemming komen om dit probleem het hoofd te bieden. Men kan besluiten om de bestaande eisen van kracht te laten zijn maar het is ook mogelijk dat de eisen worden aangepast bijvoorbeeld door het beperken van de afmetingen van de seal emblemen en de toegestane posities op de kleding.

Op dit moment is het van belang dat zowel producenten, wederverkopers en afnemers zich bewust zijn van deze ontwikkeling en zorg voor de veiligheid van de kledingdrager voorop laten staan.

 

 


Op de hoogte blijven?
Aanmelden voor de GRATIS nieuwsbrief

Meer nieuws
08-09-2009Clearmark 2.0 !