Bescherming tegen zonlicht valt ook onder de CE markering

02-08-2011   |   gezondheid/veiligheid

Voldoende zonlicht is belangrijk om gezond te blijven maar een teveel aan zonlicht kan schadelijke gevolgen hebben. Een te lange blootstelling aan UV straling, afkomstig van zonlicht, kan op latere leeftijd huidkanker veroorzaken. Huidkanker is de meest voorkomende kanker. Jaarlijks wordt dan ook bij 36.000 Nederlanders huidkanker geconstateerd. Voor mensen die veel buiten werken is het van belang zich goed te beschermen tegen UV straling.

 

Om zich te beschermen tegen UV straling kan men verschillende maatregelen treffen. Blijf bijvoorbeeld in de schaduw, met name tussen 11 uur en 15 uur wanneer de UV straling op zijn sterkst is. Draag een hoed en zonnebril en bedek de meest gevoelige lichaamsdelen met goede beschermende kleding. UV beschermende kleding die door werknemers wordt gedragen moet voldoen aan de Europese richtlijn Persoonlijke beschermingsmiddelen en zal het daarbij behorende CE conformiteitsteken dragen.

Er zijn wereldwijd verschillende standaarden in gebruik die eisen stellen aan de UV beschermende eigenschappen van kleding. In Europa zijn dit hoofdzakelijk de EN 13758-1 en de EN 13758-2. Om te kunnen spreken van een goede UV bescherming dient de UPF (UV Protection Factor) meer dan 40 te zijn. Met andere woorden; niet meer dan 1/40e deel van de UV straling mag door het textiele materiaal heen dringen. Producten die hieraan voldoen en daardoor voldoende bescherming bieden tegen UV straling zijn te herkennen aan bovenstaande pictogram.

 

Naast dat er eisen worden gesteld aan de ondoorlaatbaarheid voor UV straling is ook het ontwerp van de kleding van belang. Zo moet bovenkleding tenminste het bovenste deel van het lichaam bedekken en onderkleding tenminste het onderste deel van het lichaam bedekken. Hierbij moet wel in acht worden genomen dat de beschermende eigenschappen van deze kleding kunnen verminderen als gevolg van gebruik en indien nat geworden.

Informeer bij de bij Clearmark geregistreerde bedrijven naar de mogelijkheden.

 


Op de hoogte blijven?
Aanmelden voor de GRATIS nieuwsbrief

Meer nieuws
08-09-2009Clearmark 2.0 !