Pijnvrij wondverband

20-09-2011   |   gezondheid/veiligheid

Zonder pijn een wondverband verwisselen? Het lijkt bijna een utopie maar niets is minder waar.

 

Wondverband wordt tegenwoordig niet alleen meer gebruikt om een wond te beschermen of wondvloeistof op te nemen maar moet ook zorgen voor een goede wondgenezing. Bekend zijn de wondverbanden op basis van cellulose. Echter deze lijken na slechts ettelijke uren zich al vast te hechten aan de wond wat tot veel pijn kan leiden bij verwisseling van het wondverband.

 

Niet-klevend wondverband

Bij het DWI, een onafhankelijk onderzoeksinstituut verbonden aan de RWTH Universiteit Aachen, hebben ze een niet-klevend wondverband op basis van cellulose weten te ontwikkelen. Om het kleven aan de wond te verminderen en daarnaast het creëren van een positief genezingsklimaat wordt het wondverband voorzien van een hydrogelcoating en verschillende antimicrobiële stoffen.

Het instituut behandeld het wondverband zodanig dat er een hydrogellaag, van slechts enkele nanometers dik, op het wondverband komt. In tegenstelling tot onbehandeld wondverband is het verband hierdoor simpel te verwijderen van de wond en daarnaast zorgt het ook voor goede absorptie van het wondvocht.

 

Wondverband en CE

Omdat wondverband een medisch hulpmiddel is valt het onder de CE richtlijn medische hulpmiddelen.

 


Op de hoogte blijven?
Aanmelden voor de GRATIS nieuwsbrief

Meer nieuws
08-09-2009Clearmark 2.0 !