EN ISO 20471 : een zichtbaar betere norm!

01-11-2011   |   normen

Onder meer binnen Europa wordt momenteel gediscusseerd over de opvolger van de zeer bekende norm voor hoge zichtbaarheidskleding voor professioneel gebruik (EN 471). Deze opvolger, aangeduid als EN ISO 20471, is op enkele punten essentieel anders dan zijn voorganger. De meest in het oog springende verschil is dat de eis ten aanzien van de kleurechtheid van de eventuele contraststoffen is verlaagd en duidelijk is aangepast aan de stand der techniek. De, in de nieuwe norm, geformuleerde eis voor afbloeding als gevolg van wassen is niet langer 4-5, maar is een 4 voldoende.

 

Omdat de meest populaire contrastkleuren zoals donkerblauw, groen en zelfs zwart zeer moeilijk aan de eerder geformuleerde eis konden voldoen, leidde dit tot problemen bij de CE certificatie van de kleding maar ook tot productafwijkingen in de markt.

 

Inperking ontwerpvrijheid leidt tot grotere herkenningswaarde

Een minder opvallend verschil maar niet minder essentieel is de striktere model definitie. In de ontwerpnorm worden alle mogelijke kledingstukken nauwkeurig gedefinieerd en voorzien van eisen ten aanzien van de positie van het fluorescerende materiaal en het retroreflecterende band. Een voorbeeld: Kleding die de torso en de armen bedekken: het fluorescerende materiaal dient de torso en de mouwen te omcirkelen. Dit houdt in dat het niet langer is toegestaan jassen te ontwikkelen met alleen omcirkelende fluorescerende stof op de torso. Oftewel, deze aanpassing leidt tot een inperking van de ontwerpvrijheid voor de fabrikant. Echter een positief gevolg van deze inperking is wel dat de hoge zichtbaarheidskleding een grotere herkenningswaarde krijgt en daarmee een grotere veiligheidswerking.

 

Hoe nu verder?

Clearmark ondersteunt de voorgestelde wijzigingen op hoofdlijnen maar vraagt nog wel om een verduidelijking van de ontwerpvereisten zoals deze in de ontwerpnorm staan en een verhoging van enkele materiaaleisen. De verwachting is dat de norm in de loop van 2012 in stemming zal worden genomen en dat deze mogelijk in 2013 zal worden geïmplementeerd. Vanaf dat moment is het niet langer mogelijk voor fabrikanten om kleding op basis van de norm EN 471 te certificeren. Producten met een EN 471 certificatie mogen echter nog wel op de markt gebracht worden.

 


Op de hoogte blijven?
Aanmelden voor de GRATIS nieuwsbrief

Meer nieuws
08-09-2009Clearmark 2.0 !