Manchetten belangrijk voor correcte werking clean air suits

16-12-2015   |   ok textiel
Manchetten belangrijk voor correcte werking clean air suits

Omlooppakken of clean air suits worden gebruikt als medisch hulpmiddel bij onder andere het uitvoeren van operaties. Aan deze kleding wordt daarom eisen gesteld, zodat de kans op de verspreiding van infectieus materiaal naar de operatiewond wordt geminimaliseerd. Voor clean air suits gaat het daarbij om de weerstand tegen microbiële penetratie en de mate waarin de gebruikte stof vrij is van partikels. Dit laatste zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn bij het gebruik van weefsels die zijn opgebouwd uit vezels en niet uit filamenten. De stof waarmee de clean air suit is gefabriceerd werkt dus als een barrière tegen (infectieuze) partikels en zorgt ervoor dat deze niet naar buiten kunnen dringen.

 

Ongefilterde lucht

Bij het dragen van kleding is deze voortdurend in beweging ten opzichte van het lichaam van de drager. Tussen de huid en de stof zal lucht circuleren met daarin de eerder genoemde partikels. Als de lucht via de stof naar buiten treedt zal deze grotendeels zijn ontdaan van de partikels. Deze lucht is dus min of meer gefilterd.

 

Lucht kan zich echter ook verplaatsen via de mouwen en broekspijpen, de halsopening en de onderzijde van jas. De mate waarin dit plaats vindt, is sterk afhankelijk van de mate waarin de manchetten en elastisch boord die hier zijn aangebracht aansluiten op het lichaam. Nieuwe manchetten en boorden zijn vaak voldoende elastisch en sluiten goed aan. Hiermee wordt de uittredende lucht gedwongen zich via de stof naar buiten te verplaatsen. Als de manchetten en boorden hun elasticiteit verliezen en gaan 'lubberen' zal er eerder ongewenste lekkage optreden van ongefilterde lucht.

 

Kortom, het is dus duidelijk dat voor een correcte en gewenste werking van clean air suits het nodig is dat de manchetten en boorden in topconditie zijn. Het verdiend dan ook aanbeveling de kwaliteit van deze onderdelen regelmatig te controleren en indien nodig de kleding te vervangen.

 

Lees ook : EN 13795 : OK textiel belicht

 


Op de hoogte blijven?
Aanmelden voor de GRATIS nieuwsbrief

Meer nieuws