Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU (Brexit) zal mede tot gevolg hebben dat het VK een eigen merkteken in plaats van het CE conformiteitsteken zal gaan invoeren voor vele soorten producten waaronder persoonlijke beschermingsmiddelen. Dit nieuwe ‘UKCA’ merkteken staat voor ‘UK Conformity Assessed’.
Voor wat betreft de invoering ervan zijn de volgende zaken van belang. Dit geldt dus ook voor persoonlijke beschermingsmiddelen die in het VK op de markt gebracht worden.
Tijdslijn
Vanaf 1 januari 2021 bestaat de mogelijkheid om het UKCA merkteken aan te brengen, maar de CE markering blijft voldoen en wordt aanvaard.
Vanaf 1 januari 2022 is de naleving van de UKCA-beoordelingseisen en het UKCA merkteken vereist in Groot-Brittannië. Voor Noord-Ierland blijft echter de CE markeringswetgeving van kracht.
Merkteken
Tot 1 januari 2023 hoeft het UKCA merkteken niet rechtstreeks op de persoonlijke beschermingsmiddelen te worden aangebracht (een duurzaam opgehangen label of een document dat het pbm vergezelt kan volstaan). Vanaf die datum moet het permanent zijn aangebracht op het product.
Nadat de UKCA markering is aangebracht, draagt de fabrikant de volledige verantwoordelijkheid voor de conformiteit van zijn producten met de relevante wetgeving.
UKCA-vereisten
De eisen van deze UKCA zullen in ieder geval de eerste jaren strikt gelijk zijn aan die van de CE-markering en de huidige modules B (conformiteitsprocedure) en C2/D (controle van de geproduceerde persoonlijke beschermingsmiddelen).
Om een UKCA-markering te verkrijgen, zal de fabrikant naar een erkende instantie in het VK die hiertoe bevoegd is, moeten gaan.
Verkoop in het VK
Willen fabrikanten in de toekomst kunnen blijven verkopen in het VK dan is een uitbreiding van certificatie met UKCA noodzakelijk. De noodzakelijke werkzaamheden hiervoor kunnen worden uitgevoerd door Clearmark/Vaassen Textile Consultancy.
Bovengenoemde informatie is voor algemeen gebruik en zonder garantie op volledigheid. Ook kan deze informatie nog wijzigen als gevolg van toekomstige publicaties van de bevoegde autoriteiten. Aan deze informatie kunnen daarom geen rechten worden ontleend.