Wassen? Uw beschermende kleding als nieuw!

09-11-2009   |   technisch

Nieuwe beschermende kleding behoort vanzelfsprekend te voldoen aan de geclaimde beschermende eigenschappen zoals vlamdovende kenmerken, antistatisch of vloeistof afstoting. Als de kleding echter gewassen wordt, kan deze situatie drastisch veranderen en dat kan zonder dat de gebruiker hier erg in heeft.

Voor de toelating op de Europese markt heeft de producent een typekeuring laten verrichten op het product. Onderdeel daarvan is vaak dat aangetoond wordt dat het product ook na reiniging voldoet aan de gestelde eisen. Daarnaast worden door de fabrikant meestal de nodige instructies over de reiniging en het onderhoud gegeven evenals waarschuwingen wat de levensduur van het product nodeloos zou kunnen verkorten.

Het probleem zit in de laboratoriumtechnische bewijsvoering bij de typekeuring enerzijds en de in de praktijk grote verscheidenheid aan was- en reinigingsmethoden anderzijds.

Wassen kan door de gebruiker gewoon zelf thuis worden gedaan maar ook door een (industriële) wasserij worden uitgevoerd. Als daarbij niet de instructies van de producent gevolgd worden, kan dit in bepaalde gevallen een negatieve invloed hebben op de beschermende eigenschappen van het product.

 

Enkele voorbeelden

Hoge zichtbaarheidskleding kan, mits de wasinstructies dit aangeven, gewassen worden maar als er gelijktijdige andere (donkere) kleding wordt meegewassen kan dit aanbloeden op de fluorescerende kleur.

Soms wordt een afstotend finish aangebracht op het textiel, bijv. bij kleding die voldoet aan EN 13034. Deze producten kunnen helemaal niet goed thuis gewassen worden maar moeten door een gespecialiseerde wasserij worden gewassen en nabehandeld.

 

(G)een kind kan de was doen

Consumenten moeten zich realiseren dat de beschermende eigenschappen van kleding zijn bepaald na gestandaardiseerde reiniging. In de praktijk zijn deze reinigingsomstandigheden niet altijd realiseerbaar. Consumenten en ook wasserijen moeten daarom zo goed mogelijk de instructies van de leverancier volgen. Bij twijfel vooraf overleggen met de leverancier. Kleding die eenmaal verkeerd is gewassen, is meestal moeilijk nog te herstellen.

 

 


Op de hoogte blijven?
Aanmelden voor de GRATIS nieuwsbrief

Meer nieuws
08-09-2009Clearmark 2.0 !