Medium risk zichtbaarheidskleding

12-12-2022   |   normen
Medium risk zichtbaarheidskleding

Sinds 2020 is EN 17353, formeel de norm voor Waarschuwingskleding voor niet-professioneel gebruik - beproevingsmethoden en eisen, beschikbaar. Deze normt specificeert de ontwerpeisen voor kleding en accessoires die bedoeld zijn om de drager ervan zichtbaar te maken in medium risico situaties onder daglicht en/of onder verlichting van koplampen van voertuigen en zoeklichten in het donker.

Deze norm is de opvolger van EN 1150 die met name gebruikt werd voor kleding en accessoires voor niet-professioneel gebruik.

De norm is niet van toepassing in een hoog risico situatie (hiervoor is EN ISO 20471 bedoeld).

Ze is ook niet van toepasssing voor zichtbaarheidscomponenten voor het hoofd, handen en voeten zoals helmen, handschoenen en schoenen. Verder vallen componenten met geintergreerde actieve verlichting ook niet onder deze norm evenals zichtbaarheidscomponenten voor laag risico situaties.

 

Type A, B en AB

Type A producten zijn bedoeld voor gebruk overdag.

Type B producten zijn bedoeld voor gebruik in het donker. Binnen dit type zijn er nog 3 niveaus nl. B1 voor loshangende retroreflecterende accessoires bedoeld om beweging te herkennen, B2 heeft retroreflecterend materiaal rond de ledematen en B3 heeft het rond de torso en eventueel ook rond de ledematen.

Type AB is voor gebruik zowel overdag als in het donker.

 

Alhoewel de norm oorspronkelijk is bedoeld voor niet-professioneel gebruik wordt ze toch steeds meer toegepast in de professionele sector omdat ze in een behoefte voorziet waarin de bekende hoge zichtbaarheidskleding overgespecificeerd is.

Informatie over deze norm en de toepassing en certificatie ervan in beschermende kleding kan worden verkregen bij VTC.

 


Op de hoogte blijven?
Aanmelden voor de GRATIS nieuwsbrief

Meer nieuws
15-09-2015De NPR 16832
06-05-2014EN 13034