UPF 40+ beschermende kleding

26-03-2020   |   gezondheid/veiligheid
UPF 40+ beschermende kleding

Ook tegen de schadelijke inwerking van zonlicht UV kan men zich tegenwoordig beschermen. Dat dit geen overbodige luxe is blijkt wel door de toename van huidkanker de laatste jaren als gevolg van langdurige blootstelling aan de zon.

Vanuit de consumenten kleding markt werden we al eerder geconfronteerd met een standaard voor bescherming tegen zonlicht UV. Dit soort normen kwamen oorspronkelijk uit landen waar men al eerder de schadelijke werking van zonlicht UV onderkende zoals Australië en de USA. Deze standaarden verschillen onder meer in het gebruikte zonlicht spectrum en minimum benodigde bescherming. Deze laatste wordt uitgedrukt in de UPF (UV Protection Factor).

Inmiddels zijn er verschillende standaarden op dit gebied ontwikkeld met uiteenlopende eisen aan materiaal en model.

Als het om beschermende kleding gaat, dus gebruikt wordt tijdens het uitvoeren van werkzaamheden met een zeker risico, dan blijkt de norm EN 13758-2 een goed uitgangspunt.

Deze norm stelt eisen aan zowel het materiaal als model. Kleding die voldoet wordt gemerkt met 'UPF 40+ en, omdat deze kleding ook valt onder de PBM Verordening (EU) 2016/425, voorzien van het CE merkteken nadat conformiteit is vastgesteld. Op dit moment is het risico ingeschaald als een categorie I risico waarvoor tussenkomst van een Notified Body niet van toepassing is.

 

UPF 40+ of UPF 50+?

De vraag die nu meteen op komt is of UPF 50+ nu beter is dan UPF 40+. Om hier een antwoord op te vinden, zal gekeken moeten worden naar de definitie ervan. En daarvoor moeten we kijken naar de verschillende huidtypen en hun natuurlijke beschermingsduur. Dit is de tijdsduur waarmee we met een onbeschermende huid zonder problemen in de zon kunnen verblijven.

Door Hohenstein is hiervoor de volgende tabel opgesteld:

 

Huidtype en natuurlijke beschermingsperiode tegen zonlicht UV

 

Huidtype Kenmerken

Reactie van onbeschermde

huid na 30 min zon in juni

 

Natuurlijke beschermingsperiode
I

Lichte huid

Sproeten

Blond of rood haar

Blauwe of groene ogen

Altijd zonnebrand

Niet gebruind

5-10 minuten
II

Lichte huid

Blond haar

Blauwe of groene ogen

Altijd zonnebrand

Licht gebruind

10-20 minuten
III

Donker haar

Bruine ogen

Lichte zonnebrand

Redelijk gebruind

20-30 minuten
IV

Donkere huid

Donker of zwart haar

Bruine ogen

Geen zonnebrand

Altijd gebruind

ca. 45 minuten
V

Donkere huid

Zwart haar

Donkere ogen

Geen zonnebrand ca. 60 minuten
VI

Zeer donkere huid

Zwart haar

Zeer donkere ogen

Geen zonnebrand ca. 90 minuten

 

UV Protection Factor (UPF) is de tijd waarmee de natuurlijke beschermingsperiode kan worden vermenigdvuldigd zonder dat er zonnebrand verschijnselen optreden. Dus iemand met een natuurlijke beschermingsperiode van 10 minuten (huidtype I) kan, indien kleding gedragen wordt met UPF 40+ nu ruim 6 uur in de volle zon verblijven en bij 50+ zelfs 8 uur.

Zeker voor Noord-West Europa blijkt een UPF 40+ ruim voldoende om veilig in de felle zon te verblijven. Uiteraard blijft het van groot belang om de niet door kleding afgedekte huid door middel van een zonbeschermingscreme te blijven beschermen.

 

Werknemers die bescherming nodig hebben tegen de schadelijke inwerking van zonlicht UV kunnen dus veilig gebruik maken van UPF 40+ kleding. Uiteraard wel in combinatie met andere maatregelen zoals het gebruik van beschermingscreme op de onbedekte huid en een zonnebril met UV filtering.

Klik hier voor registreerde producten met UPF 40+.

 

 


Op de hoogte blijven?
Aanmelden voor de GRATIS nieuwsbrief

Meer nieuws
15-09-2015De NPR 16832
06-05-2014EN 13034