Veilig werken in warmte en zon

07-07-2017   |   gezondheid/veiligheid
Veilig werken in warmte en zon

Na weken van droog en warm weer onder tropische omstandigheden is het zinvol de balans op te maken ten aanzien van de rol van beschermende kleding bij het veilig werken in de zon.

Buiten in de zon werken, kan resulteren in langdurige blootstelling aan UV straling. De schadelijkheid hiervan is bekend.

Daarnaast leidt het werken bij een hoge buitentemperatuur tot discomfort, concentratieverlies en het risico dat beschermende kleding niet of niet volledig wordt gedragen.

Kortom, bij de extreme weersomstandigheden van de laatste tijd leidt het gebruik van beschermende kleding niet tot een onverdeelde vreugde bij werknemers. Deze extreme omstandigheden zijn dan zelf een arbeidsrisico geworden.

 

Beschermende kleding voor werken in de zon

Gelukkig helpt de arbeidshygienische strategie ons. De werkgever kan dan ook al veel bereiken door het treffen van de juiste bronmaatregelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het verschuiven van werktijden ('tropenrooster').

Het gebruik van speciale persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm), waaronder beschermende kleding voor bescherming tegen extreme warmte en zonlicht blijkt vaak de beste oplossing.

Voor werknemers die buiten werken en daarbij standaard al gebruik maken van hoge zichtbaarheidskleding kan het gebruik van een vest met koelfunctie, bijvoorbeeld het Infra-line® Veiligheidsvest met verkoelende werking, al zinvol zijn. Het koelvest is leverbaar via Intersafe en voldoet aan de geldende wet- en regelgeving voor beschermende kleding.

 


Op de hoogte blijven?
Aanmelden voor de GRATIS nieuwsbrief

Meer nieuws
15-09-2015De NPR 16832
06-05-2014EN 13034