Beschermende kleding voor werken in de zon

13-06-2019   |   gezondheid/veiligheid
Beschermende kleding voor werken in de zon

Voldoende zonlicht is belangrijk om gezond te blijven maar een teveel aan zonlicht kan schadelijke gevolgen hebben. Een te lange blootstelling aan UV straling, afkomstig van zonlicht, kan op latere leeftijd huidkanker veroorzaken. Huidkanker is de meest voorkomende kanker. Jaarlijks wordt dan ook bij 36.000 Nederlanders huidkanker geconstateerd. Voor mensen die veel buiten werken is het van belang zich goed te beschermen tegen UV straling.

 

EN 13758-2

Om zich te beschermen tegen UV straling kan men verschillende maatregelen treffen. Blijf bijvoorbeeld in de schaduw, met name tussen 11 uur en 15 uur wanneer de UV straling op zijn sterkst is. Draag een hoed en zonnebril en bedek de meest gevoelige lichaamsdelen met goede beschermende kleding. UV beschermende kleding die door werknemers wordt gedragen moet voldoen aan de Europese Verordening (EU) 2016/425 (PBM Verordening) en gebaseerd zijn op de norm EN 13758-2.

Om te kunnen spreken van een goede UV bescherming dient de UPF (UV Protection Factor) meer dan 40 te zijn. Dit wil zeggen dat de natuurlijke beschermingsperiode van de huid, afhankelijk van het huid type, met een factor 40 wordt verlengd.

Volgens Hohenstein kan er onderscheid gemaakt worden tussen 6 huidtypen met bijbehorende natuurlijke beschermingsperiode.

 

Huidtype Kenmerken

Reactie van de huid

op zonlicht

Natuurlijke

beschermingsperiode

I

Lichte huid

Sproeten

Blond of rood haar

Blauwe of groene ogen

Altijd zonnebrand

Niet gebruind

5-10 minuten
II

Lichte huid

Blond haar

Blauwe of groene ogen

Altijd zonnebrand

Licht gebruind

10-20 minuten
III

Donker haar

Bruine ogen

Lichte zonnebrand

Redelijk gebruind

20-30 minuten
IV

Donkere huid

Donker of zwart haar

Bruine ogen

Geen zonnebrand

Altijd gebruind

ca. 45 minuten
V

Donkere huid

Zwart haar

Donkere ogen

Geen zonnebrand ca. 60 minuten
VI

Zwarte huid

Zwart haar

Zwarte ogen

Geen zonnebrand ca. 90 minuten

 

Uit bovenstaande tabel blijkt dat niemand gedurende langere tijd onbeschermend buiten in de felle zon zouden moeten werken. Beschermende kleding die voldoet aan EN 13758-2 kan de beschermingsduur zodanig verlengen dat werken in de zon gedurende langere tijd wel veilig is. Uiteraard dienen ook andere aan zonlicht blootgestelde lichaamsdelen zoals ogen, hoofd en nek goed beschermend te zijn.

 

Coolvest

Ook het gebruik van een coolvest met actieve koelfunctie bevordert het comfort van de drager tijdens warme dagen en vergroot daarmee de veiligheid doordat de kans op hittestress afneemt.

 

Ga naar de keuze & selectietool op deze website om te bekijken welke leveranciers beschermende kleding tegen zonlicht UV kunnen leveren.

 

 


Op de hoogte blijven?
Aanmelden voor de GRATIS nieuwsbrief

Meer nieuws
15-09-2015De NPR 16832
06-05-2014EN 13034