Nieuwe norm voor hoge zichtbaarheidskleding voor niet -professioneel gebruik

15-05-2019   |   normen
Nieuwe norm voor hoge zichtbaarheidskleding voor niet -professioneel gebruik

Recentelijk is de ontwerp-norm EN 17353:2019 gepubliceerd (www.nen.nl). Deze norm is de beoogde opvolger van zowel EN 1150 (hoge zichtbaarheidskleding voor niet-professioneel gebruik) en EN 13356 (zichtbaarheidsaccessoires voor niet-professioneel gebruik).

De prestatievereisten uit deze norm zijn gericht te voorzien in het duidelijk zichtbaar zijn van de drager in medium risico situaties onder daglicht en/of onder verlichting van koplampen of zoeklichten.

De norm is zowel op kleding als accessoires van toepassing. Er worden eisen gesteld aan het oppervlakte fluorescerend materiaal en/of het retroreflecterend materiaal.

 

Type A, B of C

Er zijn drie opties in de norm.

Type A : alleen toepasbaar bij daglicht

Type B : alleen toepabaar in het donker

Type C : toepasbaar in daglicht, schemer en het donker

 

Voor kleding Type A en C geldt dat het fluorescerende materiaal (7 kleuren mogelijk) rondom (360°) moet zijn aangebracht en gelijkmatig verdeeld over de torso, schouders en, indien van toepassing, de ledematen. Voor kleding Type C geldt verder dat er naast een minimum oppervlakte retroreflecterend materiaal deze ook rondom moet zijn aangebracht rond torso en ledematen. De banden moeten een breedte van tenminste 20 mm bezitten.

 

Toepassing

Alhoewel de titel van de norm duidelijk aangeeft dat het hier gaat om beschermende kleding voor niet-professioneel gebruik bestaat de kans dat deze ook toegepast gaat worden in het professionele werkveld.

Er is namelijk best wel commentaar op de huidige zichtbaarheidskleding voor professioneel gebruik. Deze wordt soms als te opvallend(!) ervaren door gebruikers. En men geeft al langer aan behoefte te hebben in kleding voor een medium risk toepassing.

Dus het is zeker mogelijk dat kleding die voldoet aan deze norm zijn weg gaat vinden in professioneel gebruik. Maar dan wel graag in fluorgeel, oranje of rood!

 

Aanverwante artikelen : Meer hivis kleding dan EN ISO 20471 is mogelijk

 

 


Op de hoogte blijven?
Aanmelden voor de GRATIS nieuwsbrief

Meer nieuws
15-09-2015De NPR 16832
06-05-2014EN 13034