Nieuw Europees systeem maataanduiding voor kleding kan zorgen voor betere toepassing ervan bij beschermende kleding

23-11-2017   |   normen
Nieuw Europees systeem maataanduiding voor kleding kan zorgen voor betere toepassing ervan bij beschermende kleding

Op 1 september 2017 is de nieuwe EN 13402-3 Maataanduiding van kleding - Deel 3: Etikettering van maataanduidingen gebaseerd op lichaamsmaten en intervallen gepubliceerd. Volgens Modint de doorbraak op het gebied van maataanduiding voor producenten, retailers en consumenten.

 

Hoe werkt de nieuwe maataanduiding?

De nieuwe maataanduiding gaat uit van de omvangsmaten van het lichaam: met andere woorden het aantal centimeters van een bepaald lichaamsdeel. Als iemand bijvoorbeeld een t-shirt koopt, dan gaat hij straks uit van zijn eigen borstomtrek in centimeters. We noemen de borstomtrek dan de primaire maatindicatie. Bij een damesbroek is de heupomtrek in centimeters de primaire maatindicatie.

 

Beschermende kleding

Binnen de wet- en regelgeving van beschermende kleding is het hierboven bedoelde nieuwe systeem voor maataanduiding echter al veel langer verplicht.

In de norm EN ISO 13688 Beschermende kleding – Algemene eisen wordt, weliswaar op basis van een andere norm, in principe dezelfde methodiek voor maataanduidingen gespecificeerd.

 

Hopelijk zorgt een introductie van dit nieuwe maataanduidingssysteem binnen de retailbranche voor een toenemende toepassing ervan in kleding met als bijkomend effect dat ook voor beschermende kleding deze wijze van maataanduiding beter begrepen en gebruikt gaat worden dan nu het geval is.

 

Bron : Modint

 


Op de hoogte blijven?
Aanmelden voor de GRATIS nieuwsbrief

Meer nieuws
15-09-2015De NPR 16832
06-05-2014EN 13034