Hoe wassen beschermende kleding be´nvloedt

26-02-2020   |   reiniging en onderhoud
Hoe wassen beschermende kleding be´nvloedt

De meeste beschermende kleding zal periodiek gereinigd worden nadat het is gebruikt en of vervuild geraakt. Een uitzondering wordt gevormd door kleding voor eenmalig gebruik. Het reinigen behoort gedaan te worden op de wijze zoals aangegeven door de fabrikant. De reinigingsinstructies zijn meestal in de vorm van reinigingssymbolen terug te vinden op een etiket in de kleding. Meer informatie over de reiniging staat vaak in de gebruikersinstructies.

 

ARBO

Daarnaast stel het Arbeidsomstandighedenbesluit als eis dat persoonlijke beschermingsmiddelen dus ook beschermende kleding moeten worden onderhouden, gerepareerd en zindelijk gehouden (art. 8.3 lid 3).

Kortom, het reinigen van beschermende kleding is een onlosmakelijk onderdeel van het gebruik ervan en moet dus mede beoordeeld worden op zijn invloed op de beschermende eigenschappen.

 

Het reinigen van beschermende kleding zal meestal worden gedaan door deze te wassen. Minder vaak is een chemische reiniging voorgeschreven. Wat de wijze van reiniging ook is, het zal invloed hebben op de eigenschappen van de kleding.

 

Invloed van reiniging

De verwachting is natuurlijk dat na de reiniging de beschermende kleding weer in goede staat is. Niet alleen schoon en fris maar ook qua bescherming op een niveau nodig voor de uitvoering van werkzaamheden. En juist ten aanzien van dit laatst genoemde aspect kan het ongemerkt nogal eens mis gaan.

Het reinigen kan namelijk van invloed zijn op allerlei beschermende eigenschappen zoals vlamwerendheid, kleur, chemicaliën afstoting, retroreflectie etc.

Of de reiniging nu thuis is gedaan of via een professionele textielverzorger maakt daarbij niet uit.

 

Dat de kleur verandert als gevolg van de reiniging zal herkenbaar zijn. Met name kleding uit katoen zal sterker verkleuren dan uit synthetische vezels. Ook donkere kleuren zijn gevoeliger voor reiniging. Bij signalisatiekleding (EN ISO 20471) kan de kleur zodanig veranderen dat deze niet langer aan de eisen uit de norm voldoet. Retroreflecterende banden zijn zelfs nog gevoeliger voor reiniging.

 

Voor eigenschappen zoals vlamwerendheid en chemicaliën afstoting is een negatieve beïnvloeding door het reinigingsproces nog ernstiger omdat deze eigenschappen niet eenvoudig beoordeelbaar zijn. Het is dus niet makkelijk vast te stellen of deze eigenschappen nog op het geëiste niveau liggen. De chemicaliën afstoting wordt bijvoorbeeld sterk beïnvloed door de aanwezigheid en werkzaamheid van een fluorcarbonfinish. Onoordeelkundig wassen en drogen is funest hiervoor.

 

Reinigen leidt dus in principe altijd tot een achteruitgang van de beschermende eigenschappen. Interessant daarbij is te weten wanneer dit gebeurt, na hoeveel reinigingscycli. En of het mogelijk is deze eigenschappen te herstellen.

In dat opzicht is de reiniging bij een professionele textielverzorger in het voordeel. Zij hebben vaak de technieken en methoden in huis om kleding te beoordelen. Daarnaast zijn zij ook beter ingericht op het werken met vervuilde beschermende kleding.

 

 

 

 

 


Op de hoogte blijven?
Aanmelden voor de GRATIS nieuwsbrief

Meer nieuws
15-09-2015De NPR 16832
06-05-2014EN 13034