Rijkswaterstaat komt met nieuwe richtlijn en specificatie voor veiligheidskleding

22-01-2020
Rijkswaterstaat komt met nieuwe richtlijn en specificatie voor veiligheidskleding

In december 2019 heeft Rijkswaterstaat nieuwe richtlijnen en specificaties voor veiligheidskleding bij wegwerkzaamheden uitgevaardigd. Deze vervangen de richtlijnen en specificaties C11607 RWS uit 1995.

De richtlijnen en specificaties geven een beschrijving van de keuze voor de klasse van hoge zichtbaarheidskleding (signaalkleding) en het ontwerp van deze kleding indien gebruikt door personen die werkzaamheden verrichten op of langs rijkswegen.

Er worden aanvullende eisen gesteld bovenop de eisen uit de norm EN ISO 20471.

 

Klasse keuze

Tenminste klasse 2 signaalkleding is te gebruiken bij daglicht.

Klasse 3 signaalkleding dient te worden gedragen bij duisternis en andere omstandigheden die het zicht beperken.

Klasse 1 kleding is niet toegestaan.

 

Klasse 3 mag worden bereikt door het gebruik van een enkelvoudig kledingstuk zoals een overall klasse 3 of een jas klasse 3 maar ook door een broek en jas met een lagere klasse te combineren.

 

Ontwerpeisen modellering

De gestelde ontwerpeisen voor de signaalkleding blijven voor het zeer herkenbare uiterlijk zorgen. De kleding is fluorescerend oranje-rood en voorzien van retroreflecterende banden rond torso, schouders, broekspijpen en indien van aanwezig ook de mouwen. Daarnaast blijft de kenmerkende smalle retroreflecterende band over de lengte van mouwen en broekspijpen vereist.

 

Nieuw is het gebruik van een donkere contrastkleur. Deze is alleen toegestaan aan de binnenzijde van de kraag, de zakinsteken en de onderzijde van de mouwen en pijpen tot max. 5 cm.

 

Verder is nieuw dat de te gebruiken retroreflecterende banden qua kleur ook aan specifieke colorimetrische eisen moeten voldoen. De in de richtlijn genoemde eisen in tabel 3 beschrijven een zilver-grijze kleur.

 

Merktekens en toevoegingen

Het aanbrengen van merktekens in de vorm van vignetten, logo’s, dienst/bedrijfsnamen is toegestaan maar alleen op bepaalde plaatsen, met een beperkte grootte en het daarbij niet mogen onderbreken van retroreflecterende banden. Daarnaast mag een merkteken zelf ook niet retroreflecterend zijn.

 

Ook nieuw is dat het is toegestaan maar niet verplicht om ‘glow in the dark’ belijning te gebruiken mits deze lijnen langs de retroreflecterende banden zijn aangebracht. Het aanbrengen van verlichting is echter niet toegestaan.

 

CE certificaat

Signaalkleding zoals bedoeld in deze richtlijn moet verder voldoen aan EN ISO 20471 en hiervoor zijn gecertificeerd. Aanvragen voor EU typekeuring kunnen rechtstreeks worden ingediend bij een Notified Body.

 

Bron : Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

 


Op de hoogte blijven?
Aanmelden voor de GRATIS nieuwsbrief

Meer nieuws
15-09-2015De NPR 16832
06-05-2014EN 13034