Korte mouw shirts met EN ISO 11612

05-09-2017   |   gezondheid/veiligheid
Korte mouw shirts met EN ISO 11612

Volgens de norm voor beschermende kleding tegen hitte en vlammen, EN ISO 11612, zijn enkelvoudige kledingstukken als ‘additional protective clothing’ toegestaan.

Ook mouwloze kleding of kleding met korte mouwen vallen onder de noemer ‘additional protective clothing’. Dit type kleding moet, zoals de norm aangeeft, altijd gedragen worden in combinatie met volledig omhullende kleding conform EN ISO 11612. Het is volgens dezelfde norm verplicht om in de gebruikersinformatie aan te geven welke kleding daarbij gedragen moet worden om het gehele lichaam te beschermen.

 

Letsel

Clearmark constateert een probleem met T-shirts met korte mouw en vergelijkbare kleding. Volgens de norm moet deze gedragen worden in combinatie met andere kleding waardoor het gehele lichaam bedenkt is (dus ook de armen).

Een T-shirt met korte mouw zal in een industriële warmte omgeving dus altijd gedragen moeten worden in combinatie met kleding die ook de armen beschermen.

Praktisch gezien zal een T-shirt met korte mouw dus altijd onder een jas, jack of overall gedragen worden. In dat geval is het T-shirt met korte mouw duidelijk ‘overgespecificeerd’ en zou een certificatie op basis van EN ISO 14116, index 3, meer op zijn plaats zijn geweest.

Het grootste gevaar dat hier namelijk op de loer ligt, is dat T-shirts met korte mouw en voorzien van een EN ISO 11612 certificering als enkelvoudig kledingstuk gedragen gaat worden.

Dat hierdoor de kans op letsel aan de armen wordt vergroot is duidelijk.

 


Op de hoogte blijven?
Aanmelden voor de GRATIS nieuwsbrief

Meer nieuws
15-09-2015De NPR 16832
06-05-2014EN 13034