1 plus 2 is niet altijd 3!

20-03-2019   |   technisch
1 plus 2 is niet altijd 3!

Hoge zichtbaarheidskleding moet voldoen aan de eisen uit EN ISO 20471. Een belangrijk onderdeel daarbij is de klasse indeling. Afhankelijk van het oppervlakte van de fluorescerende stof in combinatie met het oppervlakte van het retroreflecterende band, wordt een kledingstuk ingedeeld in klasse 1, 2 en 3. Hoe zit het met kledingcombinaties (bijv. een T-shirt in combinatie met een broek)?

Bij de klasse bepaling zijn de daadwerkelijke oppervlaktes van het fluorescerend en retroreflecterend materiaal aanwezig op en toegepast volgens de eisen die bij het betreffende kledingmodel horen en gerekend vanaf de kleinst beschikbare maat van belang.

De oppervlakte eisen zijn als volgt :

 

Minimum oppervlakte in m² (exclusief producten met gecombineerd materiaal*)

 

Materiaal Klasse 3 Klasse 2 Klasse 1
Fluorescerend 0,80 0,50 0,14
Retroreflecterend 0,20 0,13 0,10

 

* = materiaal met zowel retroreflecterende als fluorescerende eigenschappen.

 

Combineren van hoge zichtbaarheidskledingstukken

Een veel gehoord misverstand bij het combineren van kledingstukken, bijvoorbeeld een jas in combinatie met een broek, is dat de klasse van de combinatie gelijk is aan de som van de afzonderlijke klassen.

Vaak is dit het geval maar niet altijd zoals uit de bovenstaande tabel al kan worden afgeleid.

Zo zal een broek klasse 1 met net voldoende fluorstof in combinatie met een veiligheidsvest klasse 2 vaak geen klasse 3 zijn omdat er op de combinatie van beide toch nog te weinig fluorescerende stof aanwezig is om de hogere klasse te halen.

 

Wil een gebruiker ervan verzekerd zijn dat een gewenste combinatie van kledingstukken aan een bepaalde (hogere) klasse voldoet? Dan zal dit onderdeel moeten zijn van de EU typekeuringscertificatie.

De combinatie en de klasse die de combinatie behaalt, wordt in dat geval vervolgens specifiek vermeld op het certificaat maar zal ook zichbaar zijn in de markering.

 

 

 

 

 


Op de hoogte blijven?
Aanmelden voor de GRATIS nieuwsbrief

Meer nieuws