Medium risk zichtbaarheidskleding

01-03-2022   |   normen
Medium risk zichtbaarheidskleding

Sinds 2020 is EN 17353, informeel de norm voor Waarschuwingskleding voor middelzware risicosituaties - beproevingsmethoden en eisen, beschikbaar. Deze normt specificeert de ontwerpeisen voor kleding en accessoires die bedoeld zijn om de drager ervan zichtbaar te maken in medium risico situaties onder daglicht en/of onder verlichting van koplampen van voertuigen en zoeklichten in het donker.

Deze norm is de opvolger van EN 1150 die met name gebruikt werd voor kleding en accessoires voor niet-professioneel gebruik.

De norm is niet van toepassing in een hoog risico situatie (hiervoor is EN ISO 20471 bedoeld).

Ze is ook niet van toepasssing voor zichtbaarheidscomponenten voor het hoofd, handen en voeten zoals helmen, handschoenen en schoenen. Verder vallen componenten met geintergreerde actieve verlichting ook niet onder deze norm evenals zichtbaarheidscomponenten voor laag risico situaties.

 

Type A, B en AB

Type A producten zijn bedoeld voor gebruk overdag.

Type B producten zijn bedoeld voor gebruik in het donker. Binnen dit type zijn er nog 3 niveaus nl. B1 voor loshangende retroreflecterende accessoires bedoeld om beweging te herkennen, B2 voor gebruik rond de ledematen en B3 voor gebruik rond de torso ledematen.

Tenslotte is er nog een type AB bedoeld voor gebruik zowel overdag als in het donker. Hier maakt men dan ook onderscheid tussen AB2 en AB3 vergelijkbaar als met B2 en B3.

 

Afhankelijk van het type worden eisen gesteld aan het oppervlakte van het fluorescerende materiaal en het retroreflecterende materiaal. Anders dan bij EN ISO 20471 zijn niet alleen de fluorescerende kleuren geel, oranje en rood toegestaan maar ook fluorescerend geel-groen, geel-oranje, oranje-rood en roze.

 


Op de hoogte blijven?
Aanmelden voor de GRATIS nieuwsbrief

Meer nieuws
15-09-2015De NPR 16832
06-05-2014EN 13034