Nieuwe regenkleding norm beschikbaar

06-09-2019   |   normen
Nieuwe regenkleding norm beschikbaar

De laatste versie van EN 343 is inmiddels beschikbaar. Deze versie van maart 2019 wijkt met name af van zijn voorgangers door de mogelijkheid van een nieuwe, hogere klasse voor zowel de waterdichtheidsgraad als de waterdampweerstand.

Voor deze klasse 4 is een waterdichtheid van tenminste 20 kPa en een waterdampweerstand (Ret) van niet meer dan 15 m²⋆Pa/W vereist. Dit maakt dat alleen hoog ademende materialen met een zeer goede waterdichtheid in combinatie met goed geconstrueerde waterdichte naden in aanmerking komen voor deze klasse.

Daarnaast is het nu ook mogelijk om door middel van een gesimuleerde regentest op de kleding de waterdichtheid ervan te beoordelen. Alleen kleding die een dergelijk test met succes heeft ondergaan, mag de extra classificatie (R) die daarbij hoort op het etiket dragen. Deze test is niet verplicht!

 

Beperkte draagtijd

Net als zijn voorganger is verder in deze norm bepaald dat regenkleding met een waterdampweerstandsklasse 1 gemerkt moet worden als een product met "een beperkte draagtijd". Achtergrondinformatie hierover moet terug te vinden zijn in de gebruikersinstructie.

De test voor het ademende vermogen moet worden uitgevoerd over alle lagen die deel uitmaken van de kleding tezamen. Eventueel met of zonder een verwijderbare thermische voering.

 

Categorie I

Het grote bezwaar van strenge eisen aan categorie I producten is dat deze producten niet extern gekeurd worden door een keuringsinstantie (Notified Body) waardoor over-classificatie op de loer ligt. Het is ook jammer dat er ook in deze normversie geen rekening gehouden wordt met andere methoden om het comfort van de kleding te verhogen dan het ademende vermogen. Overigens staat het kledingfabrikanten wel vrij om op dit punt hun producten te innoveren.

 


Op de hoogte blijven?
Aanmelden voor de GRATIS nieuwsbrief

Meer nieuws
15-09-2015De NPR 16832
06-05-2014EN 13034