Belangrijke kledingdetails Rijkswaterstaat

04-02-2020   |   gezondheid/veiligheid
Belangrijke kledingdetails Rijkswaterstaat

In december 2019 heeft Rijkswaterstaat nieuwe richtlijnen en specificaties voor veiligheidskleding bij wegwerkzaamheden uitgevaardigd. Deze vervangen de richtlijnen en specificaties C11607 RWS uit 1995.

De richtlijnen en specificaties geven een beschrijving van de keuze voor de klasse van hoge zichtbaarheidskleding (signaalkleding) en het ontwerp van deze kleding indien gebruikt door personen die werkzaamheden verrichten op of langs rijkswegen.

Er worden aanvullende eisen gesteld bovenop de eisen uit de norm EN ISO 20471.

 

Het betreffende document kan hier worden gedownload.

 

Er zijn enkele kledingdetails in de beschrijving te vinden die om een toelichting vroegen. Het betreft de volgende onderdelen :

 

  1. Contrastkleuren.
  2. Positie van de bovenste horizontale band bij klasse 2 items voorzien van een (korte) mouw.

 

Contrastkleuren

Inmiddels heeft de betreffende dienst binnen Rijkswaterstaat ons laten weten dat de contrastkleur niet nader gespecificeerd wordt. De in de Richtlijnen genoemde kleur ‘navy’ betreft een slechts voorbeeld van een donkere contrastkleur.

 

Positie retroreflectie

Omdat in de Richtlijnen in 3.1 Klasse 2 kledingstukken wordt aangegeven dat de bovenste horizontale retroreflecterende band zich op schouderbladhoogte dient te bevinden, werpt dit de vraag op hoe zoiets eruit mag zien in het geval de kleding voorzien is van (korte) mouwen.

Rijkswaterstaat heeft aan ons duidelijk gemaakt dat ook een variant waarbij de bovenste band net onder de oksels geplaatst en die het lichaam omcirkelt ook is toegestaan. Verder is toegestaan een variant waarbij deze band op schouderbladhoogte aangebracht, doorloopt over de bovenzijde van de mouwen.

Voorbeelden van de toegestane varianten kun je hier downloaden.

 

De uiteindelijke keuze van de positie van de bovenste horizontale band zal echter wel van invloed zijn op de te behalen klasse. Een band die niet conform de eisen uit EN ISO 20471 geplaatst is mag namelijk niet meetellen voor de oppervlakte classificatie.

 

Leveranciers RWS kleding

Via onze website zijn CE gecertificeerde producten te vinden conform RWS. Raadpleeg daarvoor onze keuze en selectiemodule.

 


Op de hoogte blijven?
Aanmelden voor de GRATIS nieuwsbrief

Meer nieuws
15-09-2015De NPR 16832
06-05-2014EN 13034