Een onderzoeksteam van Stanford University is erin geslaagd om een batterij en eenvoudige condensator te construeren door textiel te dippen in een nano-partikel bevattende inkt. Deze zgn. eTextiles vertegenwoordigen daarmee een nieuwe klasse van integrated energy storage devices.
Nanotechnologie
Voor de fabricage van deze textiele materialen wordt gebruik gemaakt van oxide partikels zoals LiCoO2 om een batterij werking te creëren en van geleidende koolstof nanotubes voor de productie van supergeleiding.
Met deze technologie is het in principe al mogelijk om bijv. een T-shirt een elektrisch opslag vermogen mee te geven van 3 keer meer dan een batterij uit een mobiele telefoon.
Verder blijken eTextiles opmerkelijk duurzaam en bestand tegen grote mechanische krachten. Het kan worden gewassen en is bestand tegen diverse oplosmiddelen.
High end toepassingen
De toepassing van eTextiles wordt met name gezien in de vorm van (gezondheid) monitoringsystemen, gebruik in de militaire persoonlijke uitrusting en in de sportkleding.
Dat dit materiaal ook een plaats zou kunnen hebben in de ontwikkeling van een nieuwe generatie PBM’s is duidelijk. Hiermee zou men in staat kunnen zijn om PBM’s te laten evalueren van louter passief beschermende producten tot producten die autonoom de omgevingsomstandigheden kunnen bepalen en deze informatie doorgeven aan de drager en wellicht hierop kunnen reageren (Red.)
Bron : Stanford News Service
Aanverwante artikelen : Werkdocument over intelligent textiel...